Waterbehandeling

De filterinstallatie bestaat uit een hoogwaardige circulatiepomp, het hart van het zwembad, die het water uit het zwembad aanzuigt en het door de filterinstallatie en verwarming zo terug naar het zwembad pompt.

Optioneel is een energiezuinige pomp te verkrijgen, deze frequentiegestuurde pomp met borstelloze motor verbruikt minder dan een standaard zwembadpomp en heeft een langere levensduur.

Het water wordt gefilterd door een filtervat gevuld met AFM (actief filter medium). In tegenstelling tot zand dient het AFM nooit vervangen te worden. Het klit niet samen waardoor de filtratie optimaal blijft. Door de negatieve lading van dit glas kan het vuil zich niet hechten aan de glaskorrels waardoor bij een terugspoeling het vuil niet achterblijft in de filter.

Het filteren van het zwemwater alleen is niet genoeg.

Bacteriën, schimmels, algen en andere micro-organismen dienen vernietigd te worden.

Er bestaan heel wat manieren om dit te doen: chloor, ozon, ionisatie, zoutelektrolyse, ...

Nouv’eau werkt op twee manieren:

Chloor in combinatie met een UV-sterilisatie

Door een automatisch doseertoestel wordt vloeibare chloor en pH- toegediend aan het water. De UV-lamp zorgt ervoor dat de chloramines en tri-chloramide (irriterende en ruikende bijproducten van de chloorontsmetting) grotendeels vernietigd worden én ze werkt ook kiemdodend. We kunnen dus een minimum aan chloor gebruiken en bovendien de negatieve aspecten van chloor quasi geheel wegwerken. Dit is de goedkoopste oplossing bij aankoop, maar er zijn nog steeds een minimale hoeveelheid chemicaliën aanwezig.

Membraam-zout-elektrolyse: chloorvrij zwemmen in zwembadwater van drinkwaterkwaliteit.

Deze automatische ontsmetting gebruikt enkel regenereerzout, het zout bevindt zich in het toestel niet in het water! Door middel van elektrolyse wordt van het zout desinfecterend gas gemaakt dat volledig oplost in het water en het kiemdodend maakt. Er bestaat geen gasoverschot wat dit systeem uiterst veilig maakt. Tevens komt een alkalische oplossing vrij die bijgehouden wordt in een buffer, deze wordt aangesproken om de pH-waarde te corrigeren. Deze oplossing is duurder in aankoop maar doordat slechts 50kg zout per jaar toegediend moet worden is het goedkoop in gebruik en niet te vergeten gemakkelijk. Ook is het zwemmen in water zonder chemicaliën niet alleen zeer aangenaam maar ook gezonder, zeker voor mensen met gevoelige huid of luchtwegen..